BALKANLARIN VE ORTADOĞU’NUN İLK DOWN SENDROMU KLİNİĞİ AÇILDI

İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ – GRUP FLORENCE NİGHTİNGALE HASTANELERİ VE DOWN TÜRKİYE- DOWN SENDROMU DERNEĞİ ORTAK PROJESİ

DSD_Klinik_Acilis_Foto01

“Down Sendromu Araştırma ve Uygulama Merkezi”, Şişli Florence Nightingale hastanesinde faaliyete geçti.  İstanbul Bilim Üniversitesi Şişli Florence Nightingale Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Down Türkiye-Down Sendromu Derneği işbirliği ile Şişli Florence Nightingale Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde faaliyete geçecek ilk Down Sendromu Kliniği için imza atıldı.

T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi’ne bağlı olarak Down Türkiye’nin danışmanlığında kurulan “Down Sendromu Araştırma ve Uygulama Merkezi”, Şişli Florence Nightingale hastanesinde faaliyete geçti.  Klinikte tüm ücret fiyatlandırması SGK’nın Üniversite Hastanelerinde Sağlık Uygulama Tebliği uyarınca yapılacak.

DSD_Klinik_Acilis_Foto05

Kendi alanlarında iki öncü kuruluşun işbirliği ile Down sendromu konusu, Şişli Florence Nightingale hastanesinin odak noktalarından biri olarak belirlendi.  Öncelikle ülkemizde, daha sonra da bölgesel ve global düzeyde, DS’lu bireylerin beden ve ruh sağlıklarına yönelik ve yasam kalitesini yükseltmeye yönelik her türlü sağlık hizmeti, tıbbi tetkik ve tedavileri ile psikososyal rehabilitasyonu sağlanacaktır.

Ülkemizde ve bölgemizdeki önemli bir ihtiyacı giderecek bu kliniğin açılması DS’lu aileler tarafından büyük bir sevinçle karşılandı. DS’lu çocukların ve yetişkinlerin sağlık gereksinimlerinin bu konuya odaklanmış uzmanlar tarafından yapılacak olması kliniğin önemli özelliklerinden biri.

DSD_Klinik_Acilis_Foto04

T.C. Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi; “Hekimlik bir meslek olmanın ötesinde insanlık için üstlenilmiş olağanüstü bir sorumluluktur; Istanbul Bilim Üniversitesi, Down Sendromu Derneği işbirliğiyle kurduğu Down Sendromu Araştırma ve Uygulama Merkeziyle ve mevcut uzman hekimleriyle Down sendromlu bireylerin her türlü tıbbi tetkik, tedavi ve psikososyal rehabilitasyonlarını yapmanın Türkiye’nin ilk sağlık üniversitesi olarak kendilerine düşen bir görev olduğunu, üniversite olarak bir ilke imza atmaktan onur duyduklarını” ifade etti.

DSD_Klinik_Acilis_Foto02

Down Sendromu Derneği Başkanı Gün Bilgin ise “Kliniğin DS’lu çocukların ve yetişkinlerin sağlık gereksinimlerinin karşılanmasında yaşanılan sorunların giderilmesi yolunda bir dönüm noktası olduğunu ve kısa sürede bölgede bir mükemmeliyet merkezi olmasını beklediğini” bildirdi.

Bu işbirliği ve Klinik kapsamında yapılacak çalışmalar ve araştırmalar Down Sendromlu (DS) bireylerin hayat kalitesini yükseltme amacına yönelik. DS ile ilgili (hamilelik öncesi, süresi ve sonrası da dahil olmak üzere) Kliniğe başvuran aileler ile gerçekleştirilen tüm iletişim ve etkileşim sürecinde, güncel ve gerçekçi bilginin pozitif ve duyarlı bir yaklaşım ile ailenin kararlarına saygı çerçevesinde verilmesi esastır.

Şişli Florence Nightingale hastanesi konferans salonunda düzenlenen T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi ve Dernek Başkanı Gün Bilgin’in imza töreniyle faaliyete geçen klinik Ortadoğu ve Balkanların tek Down Sendromu Kliniği olma özelliği taşıyor.

Down Sendromu nedir?

DS genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken DS’lu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down Sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye’de tam bir veri yok ama yaklaşık 100.000 DS’lu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.

Ülkemizin ilk ve öncü Sağlık Üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesi vizyonu,  Türk tıbbına katkısı çok büyük olan ve kendini uluslararası alanda kanıtlayan Grup Florence Nightingale Hastanelerinin sağlık sektöründeki 25 yıllık deneyimleri ve bilgi birikimleriyle birlikte çağdaş, ülkesine ve insanlığa hizmet etmeyi görev edinmiş bireyler yetiştirerek uluslararası standart ve kalitede en iyi şekilde hizmet verecek sağlık kadrolarını oluşturmak ve sağlık eğitiminde ilklerin öncüsü olmaktır. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1998’ den itibaren bugüne kadar 172 hekim mezun olup, 91 Tıpta Uzmanlık Öğrencisi muhtelif uzmanlık alanlarında eğitimlerini tamamlayarak Ülkemiz sağlık ordusuna Uzman Doktor olarak katılmıştır. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Öğretim Üyesi başına düşen yayın sayısı, yayın sıralamasında Vakıf Üniversitelerinin en başında yer almaktadır.

DSD_Klinik_Acilis_Foto03

Down Sendromu Derneği

Down Türkiye, Down sendromlu bireylerin mutlu, bağımsız ve toplumla bütünleşen bir yaşam kurabilmelerini sağlamak, toplumun engellilik algısını değiştirebilmek için çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşudur.www.downturkiye.com Kuruluşundan bu yana konusunda öncü isimlerin katıldığı seminerler, çalıştaylar ve aile eğitimleri düzenlemekte, kaynaştırma ve Down sendromu konusunda tüm Türkiye’ye ulaşarak uzmanlara ve ailelere eğitimler vermektedir. Tıbbi araştırmalara ve tezlere destek olmakta, yeni araştırmaların yolunu açmaktadır. Dostluk yürüyüşleri ve çeşitli etkinliklerle toplumsal farkındalık çalışmaları yapmaktadır. Euorepean Down Syndrome Association ve Down Syndrome International üyesi olan DERNEK 2016 yılında 10.Avrupa Down Sendromu Kongresi’ni İstanbul’da yapmaya hak kazanmıştır. 2012 yılından beri 41 Down sendromlu genci işe yerleştirmiştir. 2013 yılında Down sendromu konusunda 4 değerli referans kaynak yayınlamıştır.İstanbul merkezinin yanı sıra 2014 yılında Fethiye, Ankara ve Antalya temsilcilikleri açılacaktır.

 

DSD_Down_logo DSD_bilim-univ-logo