Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi Down sendromlu gençleri iş hayatına hazırlayacak
DOWN SENDROMU DERNEĞİ ve BİMEKS Down sendromlu gençleri hayata kazandırmak için güçlerini birleştiriyor. Üç yıldır yaptıkları İş koçluğu projesi ile onlarca Down sendromlu genci iş sahibi yapan Down Sendromu Derneği ve Bimeks bu birlikteliklerini, açacakları Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi ile daha üst seviyeye taşıyacak. Bu yıl pilot çalışmalarına başlayacak Yaşam Akademisi 28 Down sendromlu genç ile eğitimlerine 13 Ekim’de başlayacak.
Down sendromlu gençleri sosyal yaşama ve iş yaşamına hazırlamak üzere eğitim vermeyi hedefleyen akademi, daha önce Türkiye’de olmayan bir sistem ile Down sendromlu gençlerimizin gelişimine katkıda bulunmayı ve onların bağımsız olarak günlük yaşamlarına devam edebilmelerini, iş yaşamına hazırlanmalarını hedefliyor.
Bu eğitimler arasında, tek başına alışveriş yapmak, seyahat etmek, evden işe gitmek, toplu taşımayı kullanabilmek, kamu dairelerindeki işlemleri gerçekleştirebilmek, ATM’den veya bankadan para çekmek, para yatırmak, fatura ödemek, etkinlik organizasyonları yapmak, yemek yapmak, office programlarını kullanmak, toplum önünde kendini doğru şekilde ifade edebilmek, iş görüşmelerine gidebilmek, CV hazırlamak, iş yerine uygun davranışları öğrenmek, yardıma ihtiyaç duyduğunda bu yardımı isteyebilmek gibi eğitimler var.
Kalıcı işlerde istihdam edilecekler
Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi’nde verilecek eğitimlerle, her bir gencin kendi kapasitesinde gelişip olabildiğince bağımsız bir hayat sürmesi ve eğitim sonunda kalıcı işlerde istihdam edilmesi hedefleniyor. Akademinin programı için yurt dışından AIPD (İtalyan Down Sendromu Derneği’nden), yurtiçinde ise Psikolog Sezgin Kartal’dan danışmanlık alınıyor. Down Sendromu Derneği ve Bimeks’in yönetim kurulu üyeleri ve üst yönetimi iki proje için de uzun süredir birlikte çalışıyor.
Hilton Kozyatağı’nda düzenlenen bir resepsiyon ile Akademinin açılış töreni gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan sunucu Özge Uzun, “Çocuklarımızın Down sendromlu olduğunu öğrendiğimiz o ilk saniyelerden itibaren hepimizin en büyük endişesi ve kafasını kurcalayan sorusu “Benden sonra ne olacak?” Bütün rehabilitasyon hizmetleri, kaynaştırma sınıfları, tırnaklarımızla kazıya kazıya kazandığımız tüm o beceriler, çabalar bu sorudan kurtulmak ve geleceğe güvenle bakabilmek ve çocuklarımızın kendi ayakları üzerinde durduğunu görebilmek için” diyerek downlu çocukların eğitiminin önemine dikkat çekti. Uzun, farklı gelişim gösteren çocukları hayata kazandırmak için firmaların desteğinin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.
Resepsiyonda konuşan Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar şunları söyledi: ‘’Bimeks olarak 2012 yılının Eylül ayında pilot olarak Buyaka Bimeks mağazasında ilk Down’lu gencimizi mağaza satış alanında çalıştırmaya başladık. Mağaza ortamında Down’lu gençlerin çalışabileceğini, mağaza çalışanları tarafından kabul göreceğini ve bu gençlerimizin gelişimlerine katkısını gördük, deneyimledik ve çalışmayı +Bi Down projesi olarak adlandırıp ilk etapta 15 Down’lu gencin Teknoport Bimeks mağazalarında çalışmasını hedefledik. Çalışmayı projelendirip, mağazalarımıza eğitimli, kendini ifade edebilen gençleri yerleştirme noktasında Down Sendromu Derneği ile iletişim kurup, onların desteği ile mağazalarımıza çalışabilecek, istekli gençleri yerleştirdik. 2013 yılında hedefimizi revize ettik, ve 25 Teknoport Bimeks’te 25 gencin çalışabileceğini düşündük. Bu yılın sonuna kadar hedefimizi gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz.
Bugün, ne mutlu ki 17 Bimeks mağazasında, 17 genç kendi parasını kazanıyor, kendini daha rahat ifade edebiliyor, müşterileri karşılıyor ve satış yapıyor. Şimdi çalışmaları bir adım daha öteye götürdük ve Down Sendromu Derneği ile birlikte bir Bağımsız Yaşam Akademi’si kurduk. Bu Akademi, gençleri hem hayata hem de iş yaşamına hazırlayacak, perakendeye Down’lu gençleri kazandıracak.”
Dernek yönetim kurulu başkan yardımcısı Fulya Ekmen ise konuşmasında proje ile ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de Down sendromlu bireylere verilen eğitimlerde son 15 yılda geçmişe göre çok yol kat ettik. Özellikle 0-6 yaş grubu çocuklarımızda çok erken dönemlerde yoğun rehabilitasyon desteğinden faydalanabiliyoruz. Ama bu eğitimler maalesef çocuklarımızın okul eğitimleri ile birlikte sonlanıyor ve iş hayatına katılımlarını sağlamıyor. Lise’den sonra gençlerimiz evlere kapanıyorlar veya hobi kursları ile günlerini geçiriyorlar. Bu ne biz ailelere ne de çocuklarımıza yetmiyor. Hepimiz çok daha fazlasını hak ediyoruz ve çok daha fazlasını hedefliyoruz. Çocuklarımız kendi ayakları üzerinde durabilen yetişkinler olmak, değerli olduklarını hissetmek, hayata herkes gibi katılabilmek ve çalışmanın gururunu yaşamak istiyorlar. Biz aileler ise bizden sonra da iyi bir hayat yaşayacaklarını bilmek istiyoruz. İşte Akademimiz bu yolda çok önemli bir kapı açıyor. Akademi ile çocuklarımıza güvenerek ve gerekli eğitimleri vererek neler başarabileceklerini gösterecek, bu eğitimleri zaman içinde Türkiye’ye yayacak ve bir model geliştirecek böylece tüm toplumda Down sendromlu gençlere yaklaşımı değiştirecek bir meşaleyi ateşleyeceğiz. Yani Akademi ile 7’den 70’e herkesin algısını değiştireceğiz. ” dedi
Down Sendromu Derneği: 2009 yılında faaliyetlerine Down Türkiye adı ile bir platform olarak başlayan Down Sendromu Derneği 2011 yılında dernekleşmiştir. 20 yıldır DS’lulara gönüllü olarak çeşitli alanlarda destek vermiş kişiler tarafından kurulan dernek bu tecrübe ile 5 yıl gibi kısa bir sürede Down Sendromlular (DS) için her alanda algıları değiştiren projelere imza atmış, pek çok konuda öncü olmuş, Down sendromlu çocuğu olan ailelerin birleşmesine ve Türkiye’nin farklı illerinde yerel dernekler kurulmasına destek olmuştur. İş koçluğu ve eğitim başta olmak üzere, sağlık, toplumsal farkındalık, uluslararası ağ kurulması gibi pek çok farklı konuda projeler yapmaya devam etmektedir.
Yurtdışı birliklerin (EDSA- European Down Syndrome Association ve DSI- Down Syndrome International) üyesi olan derneğin başkanı Gün Bilgin DSI (Down Syndrome International ) tarafından 2009 yılında Down Sendromu Türkiye Büyükelçisi ilan edilmiştir. 2014 yılında da kendisine Down sendromu için yaptığı çalışmalardan dolayı üstün başarı ödülü verilmiştir.
Tüm etkinlikleri ile Down sendromlu bireylerin ve ailelerin hayatlarına bir değer katmayı ve toplumun engellilere bakış açısını değiştirerek toplumsal yapının olumlu gelişmesine katkı sağlamayı hedefleyen derneğin bu hedef doğrultusunda başardığı ilkler, yıllık etkinlikleri ve uluslararası faaliyetleri hakkında tüm detaylara www.downturkiye.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Bimeks: 1990 yılında kurulan Türkiye’nin ilk teknoloji mağazası BİMEKS faaliyet gösterdiği teknoloji perakende pazarında Türkiye’nin Teknoloji ile buluşmasına öncülük etmektedir. Bugün Türkiye’nin 58 şehrine yayılmış 141 mağazasıyla, 130 bin metrekarenin üzerinde bir satış alanında faaliyet gösteren şirket, bilgisayardan tüketici elektroniğine, beyaz eşyadan kişisel bakım ve aksesuara modern zaman insanının ihtiyaç duyduğu birçok dayanıklı tüketim ürününün satışını yapmaktadır.
BİMEKS 2010 yılında açıkladığı Bimeks Mağaza İş Ortaklığı (BiMİO) olarak markalaştırılan Franchise modeli ile tüm Türkiye‘ye perakendeciliği yayma misyonunu kendine hedef edinmiştir. Bunu başarırken iş ortaklarına stok riski aldırmadan kazanç elde etmek olanağı sağlamıştır.
2011 yılında Borsa İstanbul’a kote olarak halka açılan Bimeks, 2013 yılında Türkiye’de faaliyet gösteren teknoloji perakende zinciri İngiliz Electro World ve 2014’ün ilk çeyreğinde de Fransız Darty‘yi bünyesine katmıştır.
İnternetteki alışveriş noktası www.bimeks.com.tr‘de ‘Bidakka’ hizmetiyle BİMEKS, web satışlarında 13 şehirde 30 dakika ile 3 saat arasında gerçek zamanlı hızlı teslimat yapmaktadır.
Bimeks Down sendromlu bireyleri topluma kazandırmak çerçevesinde başarılı bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyor. Mağazaların satış ekiplerinde kadroya alınan 17 Down Sendromlu genç Bimeks Personeli olarak görev yapıyor.
Perakende pazarının geleceğinin mağazacılık ve online satışı iyi entegre ederek omni-channel (çoklu kanal) stratejisini uygulayabilmekten geçtiğini beş yıl öncesinden fark eden Bimeks; stok ve mağaza yönetim modelini bu stratejinin uygulanabilirliği üzerine inşa etmiştir. BİMEKS bu sayede Türkiye’nin lider markası olma yolunda ilerlemektedir.