Doret Habib: Firmalar, uzun vadede marka algısına sürdürülebilir yatırım yapmalı
İletişim, yeme-içme gibi insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri. Tüm insan ilişkilerinin özünde sağlıklı ve gerçek bir iletişim kurma ihtiyacı yer alıyor. Firmalar da tıpkı insanlar gibi hedef kitleleriyle iletişim kurma ihtiyacı duyuyor, bunun için kurumsal iletişime başvuruyorlar. 25 yıldır stratejik pazarlama ve kurumsal iletişim danışmanı olarak sektörün bir parçasıyım ve iletişimin gücünü, markalardaki dönüşümünü her çalışmamda bizzat deneyimliyorum. En büyük hobim, keyfim, mesleğim diyebilirim. İşimi tutkuyla yaparken detaylara çok fazla önem veriyor, cesur fikirler yaratıp bunları uygulamaktan çekinmiyorum. Anaç duyarlı sorumluluk anlayışım ile de tüm çalışmalarımda insana, topluma ve firmalara değer katmayı amaçlıyorum.
Marka iletişimi, algı yönetimi, farklılaşma ve farkındalık iletişimi ile kurumsal iletişimin yanı sıra satış arttırıcı stratejik konumlandırma, hedef kitle veri analizleriyle krizlere ön hazırlıklı olarak prediktif veri ve öngörüler sayesinde iletişim mecralarında güçlü içerik yaratarak, marka imajının yükseltilmesine yardımcı oluyorum. Ulusal ve uluslararası deneyimlerim sonucunda net bir şekilde ifade etmem gerekirse; kurumsal iletişim mühendislik mantığıyla işleyen bir yönetim bilimidir. Çift yönlü iletim sağlayarak kurumların kimlik, nüfuz ve itibar inşasını gerçekleştirmek, kurumsal iletişimin temelini oluşturuyor.
Reklam, tanıtım, kurum içi iletişim, medya ilişkileri, müşteri ilişkileri, kültür, yönetişim, global ilişkiler, insan kaynakları gibi alanların yönetimini gerektiriyor. Kurumsal iletişimin en kıymetli hedeflerinden biri, kurumların yeni çağın “insan odaklı” çalışma prensiplerine ayak uydurmasına yardımcı olmak. Kurumlar, ancak doğru iletişim stratejilerini kullanarak çalışanlarını aynı amaç etrafında toplayıp, ortak gelecek hedeflerini filizlendirebilirler. Perakende sektörü kurumsal iletişimin gücünden yararlanmak konusunda oldukça bilinçli ve krizlerde de aktifken, inşaat sektörünün içe kapalı olduğunu gözlemliyoruz… Özellikle pandemi krizi yaşadığımız bu zorlu ve değişken dönemden firmaların güçlenerek çıkabilmeleri için iletişim profesyonellerinden destek almaları çok önemli.
Dijital dönüşümün hız kazandığı bir çağa girdik. İletişimin ve pazarlamanın en önemli odak noktaları fayda ve motivasyon oldu. “Pandemi döneminde değişen müşteriyi anlamaya” yönelik yeni bir bakış açısı öne çıktı. Tüketici tarafında ise güvenilir olanı tercih etme eğilimi yükseldi. Markaların iletişim stratejilerinde yenilik, hız, sosyal fayda, çeviklik, somut fayda ve iyilik öne çıkıyor.
Dönemin ihtiyaçlarını zamanında anlayıp tüketicilere anlamlı yenilikler sunanlar, hızlı çözüm önerileri geliştirenler, sosyal gelişmelere karşı duyarlı davrananlar, fayda ve değer temelli pazarlama stratejileri oluşturanlar, tüketicilerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarını iyileştirmek için sağlıklı yaşam ortamı arayışına girenler, bu süreçten çok kârlı çıkacaklar.
Hedef kitleyle sürdürülebilir, uzun vadeli, stratejik bir iletişim ancak doğru hazırlanmış bir yol haritasıyla sağlanabilir. Markanızla doğru zamanda doğru yerde olmalısınız. Doğru mesajlarla doğru kişilere ulaşmalısınız. Doğru analizlerle doğru hedef kitleyi belirlemelisiniz. Hatta yeri geldiğinde gündemi belirleyerek kendinize yeni ve bambaşka hedef kitleler dahi yaratabilmelisiniz. Bu yol haritasını yönetirken, hedef kitlenizle olan iletişiminizde ortaya çıkabilecek problemleri anlama, tanımlama, netleştirme ve çözüm üretme kabiliyetlerine sahip olmalısınız…
Kurumsal iletişimin medya ilişkileri ve etkinlik yönetimi olduğu algısı artık terk edildi. İletişim kanallarının farklılaşması, dünyamızın hızla dijitalleşmesi ve sosyal medyanın yükselişiyle sektörümüzün çalışma sistemleri ve iş yapış şekilleri de değişti. Günümüzde birkaç gazeteci tanıyarak mesleklerini devam ettiren iletişim danışmanlarının yerini, içerik odaklı, stratejik, dijital dünyayı tanıyan, paydaş ilişkilerinde uzmanlaşmış kadrolar almaya başladı.
Doret Habib İletişim Danışmanlığı olarak çalışmalarımıza başladığımız an itibarıyla kendimizi o kurumun ekibinin bir parçası olarak görürüz. Bu sayede çok yönlü bilgi alışverişinde bulunuyor, en ince ayrıntısına kadar detaylara hâkim olarak danışmanlık yapıyor, güçlü bir iş ortaklığı gerçekleştiriyoruz. Bu da firmanın bütününü görmeye, el ele, iş birliğinde daha hızlı, daha sağlıklı ve gerçekçi çözümler yaratmamıza olanak sağlıyor.
Dijitalin yükselişi yadsınamaz bir gerçek… Tüketicilerin hızına adapte olmak önemli bir öncelik. Samimiyetin her zamankinden daha da önemsendiği bir iletişim evresindeyiz. O yüzden içinde bulunduğumuz süreçte, şeffaflık, içtenlik, karşı tarafı anladığını hissettiren bir iletişim tonuna sahip olmak çok değerli. Markalarımızın tercih edilirliğini ve ürünlerimizin satışını artırmak önemli, fakat bunu insanların ihtiyaçlarına saygı göstererek, onları gerçekten anlayarak yapmalıyız.
Son yıllarda öne çıkan en önemli konulardan biri de veri yönetimi. Elimizdeki veriler genellikle medya verileri, web sayfası trafiği vb. içeriklerden oluşuyor. Bu veriler önem taşısa da faaliyetlerimizin etkisini ölçmekte yeterli olamayabiliyor. Salt sosyal medyaya odaklandığımızdaysa paydaş evreninin büyük kısmı eksik kalabiliyor.
Dijital çağda marka ve itibar yönetiminin zorluklarının üstesinden gelmek için yapay zekâ ve EQ ile veri yönetimini daha aktif ve çok yönlü kullanmanın yollarını arttırmamız gerekiyor.
Sahada aktif olmayı önemsiyorum, yani masa başından işleri yönetmeye inananlardan değilim. Her ne kadar dijital çağda olsak da insan aynı insan… Dinlemek, anlamak, karşılıklı diyalogda olmak, geri bildirimleri değerlendirmek önemli. Müşterilerin paydaşlarıyla iletişimi de aktif olmak zorunda. Ne yazık ki iletişimciler bunları önemsemiyorlar.
Sektörel trend takibi, verileri doğru değerlendirmek ve doğru soruları sormak ancak sahadan aldığınız öngörülerle birleşince anlam kazanır. 18 yıldır Doret Habib İletişim Danışmanlığı olarak çok farklı sektör ve ulusal, uluslararası markaya “Bütünleşik Stratejik İletişim Danışmanlığı” hizmeti veriyoruz. İnşaat sektörü, iletişimde daha çok reklamlar ve müşteri ilişkileri yönetimiyle var olmaya çalışıyor. Tüketici gözünde ise, düzenli marka algısına sürdürülebilir yatırım yapmadıkları için güven sağlamakta sorun yaşıyorlar.
Medyaya ve sosyal medyaya doğru mesajlarla donatılmış dikkat çekici içerikler yaratmaları, hedef kitlelerine net ve hızlı şekilde ulaşmak için doğru kanalları kullanmaları, potansiyellerine uygun bir görsel algı stratejisi oluşturmaları ve iletişim çalışmalarında sürekliliği sağlayarak marka bilinirliğini artırmaları önemli. Biz, aksaklık olduktan sonra çözmeyi değil, öncesinde riskleri doğru analiz ederek doğru önlemleri almayı, olası krizleri yönetmek için proaktif iletişim yürütmeyi ve kriz oluşmadan senaryolara hazırlık yapmayı önemsiyoruz.
Pandemi döneminde firmaların reklam ve PR bütçeleri daralırken, tüketicinin davranışları da değişti. Artık tüketiciler şirketlerden, iş süreçlerini yönetirken çalışanlarına, topluma ve gezegene karşı da sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyor.
Firmalar da bu nedenle sorunlara çözüm getiren, yaşam kalitesini yükselten faydalı işler üretiyorlar. Değişime uyum sağlayamayan oyuncuların oyun dışı kalma riskleri var. Firmalara verebileceğim en önemli tavsiyelerden biri, iletişimde, her kanala farklı ve özgün içerikler sağlayabilen iletişim profesyonelleriyle iş birliği yapmaları.
Kurumsal iletişim sektörü, çoklu uzmanlıklar ve derin bir bilgi birikimi gerektiriyor. Medyayı da siyasi, ekonomik ve benzeri birçok gündemi de çok iyi takip etmeniz, dijital dünyanın dinamiklerine hâkim olmanız, global trendleri anlamanız, dünyadaki gelişmeleri izlemeniz gerekiyor.
Doret Habib İletişim Danışmanlığı olarak, iletişimci ekibimizde yer alan, psikolog, diplomasi uzmanları, neuroscience, bilgisayar, veri ve makine mühendisleriyle beraber stratejiler geliştiriyoruz. İletişim sektörü basın ilişkilerinden farklı bir yola evrilmek zorunda. Geleceği şekillendirecek olanlar, bu değişime öncülük edecek danışmanlar olacak.
Kaynak: İnşaat Dünyası Dergisi