Beş sene içinde 100 milyon dolar tutarında yatırım yapmayı planlıyoruz


“Beş sene içinde 100 milyon dolar tutarında yatırım yapmayı planlıyoruz Başarısını daha da pekiştirecek çalışmaları için düğmeye basan İzocam’ın odaklandığı konulardan biri de Ar-Ge. Bu yıl Ar-Ge laboratuvarı kurmayı planladıklarını belirten Genel Direktörü Levent Gökçe, beş sene içinde 100 milyon dolar tutarında yatırım yapmayı hedeflediklerini açıklıyor.

2017 yılının son üç çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30’a yakın bir ciro artışı gerçekleştiren izocam’ın bu başarısında, hiç kuşkusuz kaliteye verdiği önem kadar yaptığı yatırımların da payı büyük. Kendisini sürekli geliştiren markanın yeni yatırımlarını, izocam Genel Direktörü Levent Gökçe ile konuştuk.

İzocam’ın bugün geldiği nokta ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Yalıtımın farklı uygulama ihtiyaçlarına (ısı yalıtımı, ses yalıtımı, akustik konfor ve yangın güvenliği) ve alanlarına yönelik (bina, sanayi, teknik, dayanıklı tüketim malları vb.) yalıtım ürünleri tasarlayan, üreten ve pazara sunan 53 yıllık tecrübemizle sektörümüzün lider şirketiyiz. Zeminden çatıya, tesisattan duvarlara kadar her uygulama alanı için gerek ve yeter şartlarda nitelikli yalıtım malzemeleri üretiyoruz, izocam ürünleri, bir konuta içeriden uygulanabilecek yalıtımdan sanayi yapılarına, okul ve hastanelere kadar her türlü binanın yalıtım ihtiyacına yanıt veriyor. Ürün gamımız içinde lojistikten, soğuk hava depolarına özel ürettiğimiz yalıtım malzemeleri bile bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında ülkemizde ve dünyada yalıtım sektöründe yedi farklı ürünü aynı çatı altında üretebilen tek şirket konumundayız. Ürün portföyümüzde camyünü, taşyünü, ekstrüde polistiren (Foamboard), ekspande polistiren (izopor ve izopor Plus), kauçuk köpük (izocam Flex), polietilen köpük (izocam PEflex), PU ve PIR, yalıtımlı sandviç panel ile trapez levha (izocam Tekiz) bulunuyor. 2017 yılının son üç çeyreğinde; bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30’a yakın bir ciro artışı gerçekleştirdik. Toplam yalıtım pazarı içerisinde yüzde 20’ye yakın bir payımız var ve bu oranla pazar lideri olma konumumuzu güçlü bir şekilde sürdürüyoruz. Türkiye, Ortadoğu ve Balkanlarda yalıtım sektörünün öncü firmaları arasında yer alıyoruz. Toplam 130.000 tona ulaşan mineral yün kapasitemizin yanı sıra artan üretim kapasitelerimizle esnek üretim ve zamanında teslim imkânları sunuyoruz. Böylece inşaat ve sanayide her türlü yalıtım talebine hızlı ve güvenilir bir şekilde yanıt verebiliyoruz.

Bugüne kadar 100’ü aşkın ülkede çözüm sunmuş olan bir firma olarak 20 yerleşik bayimiz ile ihracat faaliyetlerimize devam ediyoruz. Son beş yılda ihracattan elde ettiğimiz satış geliri 160 milyon doları buldu, ihracat yaptığımız bölgelerin başında Türki Cumhuriyetler, Afrika, Balkanlar, Asya ve Ortadoğu geliyor. Ağırlıklı olarak bina ve sanayide kullanılan yalıtım ürünlerinin ihracatını gerçekleştiriyoruz. Bu ürünlerin dışında ayrıca HVAC (ısıtma, soğutma ve iklimlendirme) pazarına yönelik ürünlerin de ihracatını yapıyoruz, ihracatı 700.000 mJ’ü aşan izocam, Orta Doğu HVAC pazarının en önemli üreticisi konumunda… Önümüzdeki beş yıl toplamda 150 milyon doların üzerinde ihracat yapmayı hedefliyoruz. Özellikle Orta Afrika’da pazar faaliyetlerimiz artarak devam ediyor. 2017’de Gana’da bulunan 5 milyon yolcu/yıl kapasiteli Akra Kotoka Terminal Binası için ürün tedariki gerçekleştirdik. Akra Kotoka Uluslararası Havaalanı’nın genişletilmesi projesi için XPS, Kauçuk ve Taşyünü Levha tedarik ettik. Ürünlerimiz dış cephe yalıtımı, çatı yalıtımı ile elektromekanik tesisat için kullanıldı. Diğer taraftan 2019 AFCON Afrika Uluslararası Kupası’nın karşılaşmalarının yapılacağı Kamerun’daki Japoma Spor Kompleksi Projesi’nde de izocam ürünleri tercih edildi. Projenin stadyum alanının inşası için izocam Foamboard ve izopor ürünleri kullanıldı.

Bu yıl gündeminizde hangi başlıklar var? Önümüzdeki sürece yönelik hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Bu yıl hedeflerimize ulaşırken sadece mevcut ürün gamımızı kullanarak değil, yeni teknolojileri de hayatımıza geçirerek yol kat etme planımız var. Ar-Ge yeni dönemde izocam’ın hayatında daha çok yer alacak. Bu kapsamda bu sene bir Ar-Ge laboratuarı kurma planımız da var. Öncelikli hedefimiz yalıtım sektöründeki lider pozisyonumuzu korumak. Üretim kapasitemizi ve ürün çeşitliğimizi piyasanın ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda artırarak, ISO 500 içerisindeki mevcut konumumuzu ilerletmeyi hedefliyoruz. Yeni kapasite artırımları ve geliştirme yatırımlarımızla paydaşlarımız ve sektörümüz için katma değer yaratmaya devam edeceğiz. Beş sene içinde 100 milyon dolar tutarında yatırım yapmayı planlıyoruz.

İzocam sürdürülebilirlik adına neler yapıyor?

53 yıldır yalıtım sektöründe faaliyet gösteren İzocam için “sürdürülebilirlik” en önemli gündem maddesi diyebilirim. Yıllardır yalıtımın sürdürülebilirliğe katkısını kamuoyuna anlatmak ve toplumu bilinçlendirmek için çabalıyoruz. Çünkü doğru uygulamalarla yapılan “kalın yalıtım” sayesinde enerji giderlerini, karbon salımlarını önemli ölçüde azaltarak hem enerji giderlerini azaltmak hem de doğayı korumak mümkün… Bu nedenle, sürdürülebilirlik politikaları ile odağındaki enerji ve çevre konularına hizmet eden ürünler geliştirmek izocam’ın en önemli görevleri arasında yer alıyor. Ürünlerimizin içermesi gereken özellikler arasında önceliğimiz çevre dostu olması… Örneğin çevre dostu özellikler ekleyerek geliştirdiğimiz Foamboard ürünümüzün yeni geliştirilmiş hali içinde zararlı gazlar barındırmadığı için ozon tabakasına zarar vermiyor, küresel ısınmaya neden olmuyor, düşük ısı iletim katsayısı ve 150 mm’lik kalınlığı ile azami enerji tasarrufu sağlıyor. Yakın zamanda hafif ara bölmelerde kullanılmak üzere geri dönüşümlü malzemeler kullanarak geliştirdiğimiz izocam Ara Bölme Levhası da çok yönlü çevre ve enerji dostu bir ürün olarak piyasaya sunuldu.

Ürünlerimizin yanı sıra bu alandaki sertifikasyonlara da önem veriyoruz. 2014’den beri sahip olduğumuz ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, enerji kullanımında iyileştirmeler yapılmasını ve birim üretim başına tüketilen enerjinin azaltılmasını amaçlıyor. Enerji yönetimi için sistem oluşturmasını teşvik eden ISO 50001, aynı zamanda sera gazı salımlarının azaltılmasında da etkin rol oynuyor. Enerji tüketiminin azaltılmasında sürekliliğin sağlanması da bu sistemin koşulları arasında yer alıyor. Ayrıca 2015’den beri camyünü ve taşyünü ürünler için EPD (Environmental Product Declaration – Çevresel Ürün Beyanı) Belgesi’ni alarak Türkiye’de Isı Yalıtım Malzemeleri üreticileri içinde EPD Belgesi’ne sahip ilk kuruluş olduk ve sektöre bu anlamda da öncülük ettik. Gelecekte de sürdürülebilir ve çevreci ürünlerimiz ile örnek ve öncü olmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda sektörün gündemini daha düşük ısı iletim katsayısına sahip, enerji verimliliği çok daha yüksek, çevre dostu ürünlerin dolduracağını düşünüyorum.

Binalarda “Enerji Kimlik Belgesi” şartı 2020’ye ertelendi. Bu gelişme yalıtım sektörünü nasıl etkiler sizce?

Mevcut binalar için “binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde EKB (Enerji Kimlik Belgesi) düzenlenmiş olması şartının aranmasına” ilişkin uygulama zorunluluğunun 1 Ocak 2020’ye ertelenmesinin enerji verimliliği uygulamalarının sahada gelişimini geciktireceği görüşündeyim.

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği; yeni inşa edilen binalar için ise Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alınmasını şu an zorunlu kılıyor. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren EKB aynı zamanda binanın enerji sınıfını da belirliyor. EKB alacak binaların A, B ve C sınıfı performansına yükselebilmeleri için en etkin yol ise ısı yalıtımından geçiyor. Özellikle konut kiralarken ya da konut alım-satımlarında bu belge aranıyor. EKB’ye şimdiden hazırlanmak isteyen ve ısı yalıtımı olmayan binaların ise konusunda uzman firmalarla çalışmaları, doğru malzeme ve doğru uygulamalarla binalarına yalıtım yaptırmaları büyük önem arz ediyor. Isı yalıtımı yapılırken, binaların yangın riski ve yamalık yükü de yanıcı ısı yalıtım malzemeleri kullanılarak artırılmamasına dikkat edilmelidir.

Kaynak: ST İnşaat Malzeme Nisan 2018