Anne adaylarının tüm yükünü ayaklar taşır

Hamilelikle birlikte kadın vücudu tamamen değişir. Kadınlar aylarca mevcut kilolarının çok daha fazlasıyla hayata devam etmeye çalışırlar. Haliyle hamilelikte ayaklara büyük görev düşer. Anne olmaya hazırlanan tüm hamileler için ayak sağlının önemi çok büyük. Bu nedenle, hamilelerin bu özel dönemde ayak sağlığına nasıl dikkat etmeleri gerektiğini Fulya Ayak Cerrahi Merkezi Kurucusu, Ayak ve Ayak Bileği Uzmanı Selim Muğrabi’ye sorduk.

Hamilelik sırasında en sık rastlanan ayak ve ayak bileği sorunu nedir?

Hamilikte en sık rastlanan ayak ve ayak bileği bölgesi problemi ayak bölgesinde meydana gelen şişliklerdir. Özellikle son trimestirde kilo alımının artışı ve tutulumunun artışı bu problemi tetikler. Buna bağlı olarak erken yorulma, şişlik nedeniyle ağrı ve harekette azalma sorunları gözlenir.

Bu sıkıntıları yaşayan bir hamilenin yapması gerekenler neler?

Bu problemde hastalar öncelikli olarak ayak cerrahisi polikliniğine başvurmalıdır. Daha önceden mevcut düz tabanlık yada yüksek kavis problemi olan gebelere yürüme analizi sonrasında verilecek olan kişiye özel tabanlıklar, gelişecek olan şişmelere bağlı şikayetleri engeller. Ayrıca şişlik gelişiminden sonra oluşmuş taban çökmelerinde de kişiye özel tabanlıklar problemin gebelik sonrasında kalıcı nitelikte olmasını engeller. Bu hastalarda şişliklerin gerek oluşumunu gerekse azaması için yürüme tavsiye edilir. Burada tabanlıklar yürümeyi kolaylaştırma ve erken yorulmayı engellemesi söz konusu olacaktır.

Bu rahatsızlıkları tetikleyenler neler?

Hamilelik döneminde ayaklarda mevcut olan başparmak çıkıntısı, çekiç parmak ve topuk ağrısı gibi şikayetler kilo artışı nedeniyle daha sık görülür ya da var olan problemlerde ilerleme olur. Bu dönemde kullanılacak tabanlıklar hem şikayetlerin gelişimini hem de ilerlemesini engeller.

HAMİLELER BABETTEN UZAK DURSUN!

Hamilelere ne tür ayakkabı giymelerini öneriyorsunuz?

Hastaların daha çok destekli spor ayakkabı kullanmaları son derece önemlidir. Hastalarda babet tipi ayakkabı kullanımı her ne kadar kolay kullanım imkanı versede yukarıda belirtilen problemlerin oluşumunu ciddi şekilde arttırır. Hamilelere babet giymemelerini öneriyorum. Bu dönemde hareketin arttırılması ve yürüyüşlerin yapılması dolaşımın desteklenmesi ve ödem oluşumunu engellemede çok önemlidir. Bu aktivitenin doğru ayakkabı ve tabanlık ile yapılması yan etkilerin oluşumunu engelleyecektir.

Peki ya lohusalık döneminde ne yapmak gerekir?

Lohusalık döneminde annelerin yüksek temposunun sürmesi gebelik dönemindeki tedbirlerin devamını gerektirir. Ayrıca annelerin kilo vermek isteği üzerine yapacakları sportif aktivitelerde de bu destekleri ciddi şekilde kullanmasını öneriyorum.

Fulya_Ayak_Sabah_12MayısAnnelerGunu_rev