Ambalaj ürün kadar önemli!
Moda dünyayı etkisi altına almış bir sektör. Ama bu modanın kıyafetten ibaret olduğu anlamına gelmiyor. Moda her alanda etkisi olan, insanların uzak kalamadığı bir alan. Bir kişi istediği kadar fit olsun, vücuduna iyi baksın eğer iyi kıyafet seçimi yapmıyorsa, kimsenin dikkatini çekemez. Tıpkı iyi kaliteli ürünün sıradan bir ambalajda sunulması gibi.
Eğer ambalajı kötü bir ürününüz varsa, bu tezgah altında kalmaya mahkumdur. Bu ürünü göstermek istemezsiniz. Ya da pazarda, markette eliniz size hoş görünene kayar. Bu nedenledir ki, sadece iyi ürünle yarışmak, yarışa bir adım geriden başlamaktır.
PR ve ambalaj, en etkin ve ekonomik pazarlama araçlarından biri… PR’ın ambalajın pazarlama ve satış üzerindeki etkisi boyutu ile incelenmesi gerekliği konusunda panelinde TÜYAP Ambalaj Fuarı’nda konuşmacı olarak paylaştığım bilgileri sizlere de aktarmak istiyorum.
Bizimle çalışmaya başlayan firmaların elinde kaliteli bir ürün olmasına rağmen, ürünün giydiği elbise, içeriği kadar iyi değil ise yani amacına uygun değilse alma isteği uyandırmadığı durumlarda işe el koymamız gerekiyor, İşte bu noktada konumlandırma ve ambalaj önem kazanıyor.
PR İLE EŞ ZAMANLI ETKİN BİR AMBALAJ ŞART
Şirketler, konumlamadan işe başlıyor ve materyal seçimine önem vermiyor, işi uzmanına teslim etmiyor. Yöneticilerin ambalajı önceliğe alıp yatırım yapmaları gerekirken, halen en büyük yatırımı reklama yapmaya devam ediyorlar. Markalaşmak isteyenlerin, satışını arttırma peşindeki şirketlerin, PR’ın yanı sıra, ambalaja da önem vermesi gerekiyor. PR destekli zamanlı etkin bir ambalaj bir ürünü sattırma gücü çok etkilidir. Eğer ambalaj tüketicinin ürünü eline almasını sağlamışsa, tüketicinin yüzde 70’inin o ürünü satın almasını da sağlayacaktır. Başarılı bir ambalaj, piyasayı ve tüketiciyi çok yakından tanımakla, kategori dinamiklerini bilmekle ve şirket vizyonu doğrultusunda net bir strateji ortaya koymakla ortaya çıkar. Bunun için pazar dinamikleri, trendler, tüketici bilgileri, strateji, hedefler gibi değişik bilgileri entegre edebilmek yaratıcı tasarım çözümleri için en önemli noktalardan biri. Geniş pazar araştırmaları, rakip firmaların eğilimleri, saha ziyaretleri, analizler sonucunda ambalajın yenilenmesi gerekip gerekmediği kararına varmak lazım.
Ambalajın bir ürünün toplam maliyeti içindeki payı ise yüzde 10 ile 50 arasında değişir. Örneğin, 100 gramlık bir tereyağının paketlenmesi için bu oran maliyette yüzde 10. Ama eğer söz konusu ürün parfümse bu oran yüzde 50’ye çıkar.
GELECEKTE AMBALAJ TASARIMI BİRÇOK SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK
Bu pazarlara bağlı olarak gerçekleşebilecek bir gerçek. Örnek olarak yiyecek sektörünü ele alırsak süt, et ve balık ambalajında yaratıcı çözümler göreceğiz. Yiyecek sektöründe ambalaj tasarımında mutlaka özel tasarıma sahip olması gereken kategoriler şunlar: Sade, aromalı ve mineralli, gazlı çeşitleriyle su. Taze meyve ve sebze suyu. Hazır yemekler, çikolata ve şekerleme…
Hiç kuşkusuz diğer sektörlerde de pratik ambalajlar göreceğiz. Örneğin banyo için hazırlanan şampuan şişeleri, sabun şekilleri gibi… Kızartma tencereleri, buzdolabı gibi ev ürünlerinin büyük süpermarketlerde satılması yaygınlaştıkça bu ürünlerde de tasarımın rolü artacak.
ÜRÜNÜN GÖRÜNÜRLÜĞÜNÜ SAĞLAMA
Farklılaşmanın en önemli hedef haline geldiği bugünün pazarlama dünyasında farklılaşmayı yaratacak ve destekleyecek en önemli unsurlardan biri ambalaj tasarımı. Bu ambalajın da iletişimini PR ile çok güçlü yapmaları gerekiyor. Tüketicilerin önündeki binlerce ürün için saniyelerle kısıtlı karar anında ambalajın albenisi önemli bir güç. Ancak bu güç ne kadar etkili kullanılıyor? Halen tartışılıyor.
Oysa bir ürüne görsel ya da sözel avantajları sadece ambalaj tasarımı verebilir. Bu nedenle her geçen yıl ambalaj tasarımının önemi artmaya devam edecek. Şirketler de er ya da geç bunu anlamaya başlıyor. Tabii ki bu ambalajın doğru iletişimini de yaparak pazarda iddialı hale gelinebilir.
AZ YER KAPLAMASI ONEMLİ
Artık daha esnek ambalajlar tercih ediliyor. Bu tür ambalajlar çöp kutularında daha az yer kaplıyorlar. Daha fazla materyalin bir araya gelmesiyle oluşan ambalajlarda sektörde ilgi görüyor. Bu tür ambalajlarlarda örneğin sağlamlık için karton, kilitleme için plastik, koruma için alüminyum kullanılıyor.
ÜRÜNE DEĞER BELİRLEMESİ
Tüm ürünler fabrikalarda belli bir teknoloji ve know-how ile üretiliyor. Marka ve tasarımları da yine belli bir teknoloji, know-how, tecrübe, uzmanlık ve yaratıcılık gerektiriyor. Özellikle fiyat rekabeti olan çoğu sektörde, ürünün değerini ambalaj belirliyor ve farklılaştırıyor. Tabii, burada altını çizmemiz gereken nokta; ürün ve ambalajın uyum içinde olması gerekiyor. Sonrasında güçlü bir halkla ilişkiler çalışması ile ürün hak ettiği değere ulaşabilir
TÜRKİYE BEKLENTİLERİ KARŞILAMIYOR
Türk ambalaj sektörü, Amerika, İngiltere, İspanya, Japonya ya da Fransa gibi ülkelerle karşılaştırıldığında daha mütevazı kalıyor. Türkiye’de sektör genel anlamda iyi, fakat eğer Türkiye Avrupa Birliği’ne dâhil olmak istiyorsa ve ürünleriyle Almanya, Fransa ya da İngiltere’de rekabet edecekse, bugünkü tasarımların Avrupalı tüketicilerin beklentilerini karşılaması gerekir. Şirketlerinin pazara girerken ambalaj tasarımının gelişmesine katkıda bulunmaları oldukça önemli.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazının kaynak gösterilerek kullanılan bölümleri hariç tüm hakları Doret Habib’e aittir. Yazının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek yada referans gösterilerek kullanılabilir. Blog yazılarına ayrıca haftalık gazete Şalom’daki köşesinden ulaşılabilir.