Kayıplar ve zorluklar insanı olgunlaştırıyor

dunya_emre_alkin_final

İletişim sektöründe çeyrek asrı geride bırakan Doret Habib, soruna değil çözüme odaklı, krizlerden etkilenmeyen, pozitif bakış açısı geliştirdiğini söylüyor.

Doret Habib, iletişim sektörüne çeyrek asrını vermiş bir iletişim gurusu. Ödül üzerine ödül almış bir kişi. Ulusal ve uluslararası çapta birçok markaya danışmanlık veriyor. New York’ta çocuk hakları konusunda yaptığı sunum CNN International’da canlı yayınlanmış. Birleşmiş Milletler’de (BM) konuşurken hem de. Gıda sektöründeki çalışmaları ile ikinci kez BM’den ödül almış. 2012’de “Yılın Altın Adamı” seçilmiş. Dünya Gazetesi tarafından, Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin en güçlü 15 kadını arasında gösterilmiş. Daha neler var neler ama, bu sayfaya sığmaz. Paylaşmasak olmazdı…

Doret Habib nasıl bir insandır?

Yardımlaşmanın birliğin önemine inanan, sevgi dolu bir ailede büyüdüm. İnsanların maddi hesabının yanı sıra manevi değerlerine de yatırım yapmasının önemini kavradım. Böylece katma değer yaratmayı seven hayat felsefem gelişti. İnsanlık için yaptığım projeler dünya ödülleri ile de hayat yolculuğum renklendi. Kurumların kişilerin sosyal sorumluluk konusunda daha duyarlı olmalarını önemsiyorum. UNICEF işbirliği ile TOÇEV ve Türkiye Çocuk Hakları Koalisyonu Genel Koordinatörlüğü’nü üstlendiğim zaman yürüttüğüm lobi kampanyası sayesinde Birleşmiş Milletler Dünya Çocuk Zirvesi’nde ilk kez Türkiye’ye konuşma hakkı kazandırdım. Kofi Annan ile yapılan toplantıda Türkiye’yi temsil ettim.  Türkiye Down Sendromu Derneği’nin kuruluşunda konumlandırmasından tanıtım çalışmalarına kadar aktif rol aldım.

Ailenizin hayattaki seçimlerinize etkisi oldu mu? Nasıl bir ailede büyüdünüz?

Çok küçük yaşta babamı kaybettim. Kayıpların, zorlukların insanları büyüttüğünü, olgunlaştırdığını ve güçlendirdiğini erken yaşta öğrendim. Annem hayata karşı dik duran, çok güçlü, tutuğunu koparan bir iş kadınıydı. Annemin ikizi teyzem de aynı şekilde bir koltuğa 5 karpuz sığdıran, kendi işleri olan o çağın nadir başarılı girişimci kadın patronlarındandı. Bu da benim şanslı yönüm. Soruna değil çözüme odaklı, krizlerden etkilenmeyen pozitif bir hayata bakış açım gelişti.

Bu işi yapmaya ne zaman karar verdiniz? Bugün istediğiniz yere geldiğinizi düşünüyor musunuz?

Boğaziçi Üniversitesi’nde ilk pazarlama dersimi aldığımda, proje olarak jenerik markaların hikâyesini araştırmayı seçtim. Bu sektöre girişim, o süreçte yaptığım araştırmadan aldığım keyif nedeniyle oldu. Gelişmeye olan tutkum ve heyecanımdan dolayı hiçbir zaman tamam demeyeceğim. Hep daha ileri…

Sosyal medya yaptığınız işte ne kadar etkili?

Değişen tüketici ihtiyaçları ile sosyal medya sadece bir araç gibi görünse de artık gerçek hayatın izdüşümüdür. Bu sebeple dikkatli, stratejik ve doğru etkili kullanım her zamankinden daha önemli bir hale geldi.

Yaptığınız iş dünden bugüne ne kadar değişti?

Sektöre ilk başladığım gün ile bugün arasında bütünsellikten bireyselliğe, analogtan dijitale geçiş ile çok büyük bir dönüşüm ve değişim var.

Başka hangi mesleği tercih ederdiniz ya da ne yapmak istediniz?

Ben işimi çok seviyorum. Azla yetinmediğimden, yaptığımın hep daha iyisini yapmak istiyorum. Bu yüzden güne erken başlayıp daha çok zaman kazanmayı seviyorum.

Yaptığınız işte örnek aldığınız kim ya da kimlerdir ?

Tecrübemde büyük katkısı olan Betül Mardin ve algının çok önemli olduğunu düşündüğümden geleceğin psikolojisini inceleyen şuur araştırmacısı Psikiyatrisi Dr. Stanislav Grof ile insana dair gerçek beynin işleyişini tanımlayan Nobel Ekonomi dalında ödül kazanmış bir psikolog olan Daniel Kahneman’ı sayabilirim.

Çocuklarınız sizin yaptığınız işi yapsın ister miydiniz ?

Önemli olan önce mutlu olması. Kendini keşfetmesi. Neyi seviyorsa onu yapması konusunda destekledim. Ben şanslıyım sevdiğim işi yapıyorum, onun da keyifle istediği bölümü okuduğunu görmek en büyük hediyem.

Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır? Özellikle sizin mesleğinizde…

Eğitim yüzde 30, ilişki yüzde 30, tecrübe yüzde 40.

Bu işte ekmek var mı? Varsa nereden başlamalı?

Öncelikle iyi bir eğitim almak önemli ve her gün kendini geliştirmek gerektiren bir meslek olduğundan gelişime açık olmak çok önemli. Çok okumak, güncele meraklı olmak, hızlı ve pratik olmak önemli. Önce kendi tanımakla başlaması lazım, insanın kendini keşif etmesi çok önemli.

Hiç unutamadığınız bir anı var mı? Sizi çok güldüren ya da şaşırtan belki de kızdıran?

2002 krizinde işten çıkarılmıştım. Sebep olarak çocuğum olduğu gerekçe gösterilmişti. Çok kızmıştım çünkü çok başarılı olmama rağmen anne olmam işten çıkarılmama sebep olmuştu. Cuma günü işten çıkarıldım ve pazartesi günü yeni iş teklifi geldi. Gelen iş ise Türkiye Çocuk Hakları imza kampanyasının iletişim çalışmaları idi. Hemen kabul ettim ve proje bittikten sonra New York’tan gelen bir gece yarısı telefon ile bir davet aldım. Rüya gibiydi. Yürüttüğüm kampanya Çin’in nüfusuna rağmen en çok imza toplayan ülke seçilmişti. Dünya ödülünü almaya, ülkemi Birleşmiş Milletler’de ilk kez temsil etme şansına ulaştım, ülkeme fon gelmesine olanak sağladım. “Her şerde bir hayır var” dedim. Şayet işten çıkarılmasaydım o ödülü alamazdım ve de ardından 2003’te kendi şirketimi kuramazdım. Zorluklardan güçlü çıkarak, fark yaratarak kazandım.

Kaynak : Dünya Gazetesi

dunya_emre_alkin01