Başarıya Giden Yolu Arayanlara

man_on_the_mountain

 

Basarı, başarısızlığın öteki ucudur.

Başarıya giden yol; istediğimiz sonuçlan bilmek, harekete geçmek ve başarılı oluncaya kadar değişmede gereken esnekliği göstermekten geçiyor. Sizi istediğiniz sonuçlara ulaştıracak veya bu sonuçları destekleyecek esasları bilmek de çok önemli. Şimdiye kadarki bildikleriniz bunları gerçekleştirmiyorsa onları bir kenara atıp yenilerini denemek her zaman yeni bir kapıyı da aralar.

Buckminster Fuller bu konuyla ilgili mecazî olarak “gemi dümeni” örneğini verir. Peki, gemi dümeni hikâyesi bizi nelere götürüyor? Geminin dümeni bir yöne çevrildiğinde gemi dümencinin hedeflediğinin tersi yöne gitmeye meyleder. Dümenci bitmeyen çabayla birçok düzeltme ve ayar yapıp rotayı tutturmak zorundadır. Bir dümencinin sakin denizde kaçınılmaz rotadan sapmalarla uğraşıp gemisini hedefe yönlendirdiğini düşünün.

Çok tatlı hayal, başarılı hayat tarzı için iyi örnek ama biz her hatanın duygusal yük getirdiğine de inanıyoruz.

Başarısızlığa inanmak bir nevi beyni zehirlemektir. Birçoğu için en büyük sınırlama, başarısızlıktan korkmaktır. İhtimalleri düşünebilmek için Dr. Robert Schuller’in güzel bir sorusu var: “Gerçekten başarılı olacağını bilsen ne yapardın?”

Başarıya giden yolu takip etmek istiyorsanız işte başarının kapılarını açacak 7 inanç:

  1. Herşeyin içinde bir “Neden?”i ve amacı vardır. Bazı insanlar başlarına ne gelirse gelsin herşeyi kendi gâyeleri için kullanırlar. Aynı şekilde bütün başarılı insanlar her olay ve durumda neyin mümkün olduğunu, hangi faydalı sonuçların elde edilebileceğini inanılmaz şekilde anlama yeteneğine sahiptir. Çevreden ne kadar ters tepki alırlarsa alsınlar hep iyimser düşünürler. Herşeyin bir amaç için var olduğuna ve kendilerine hizmet edeceğine inanırlar.Aynı zamanda bütün zorlukların fayda sağlayacağını düşünürler. Önemli sonuçlar elde eden kişilerin bu şekilde düşündüklerini gözardı etmemek gerek.Eski güzellik kraliçesi olan Marilyn Hamitten şimdi başarılı iş kadını. 20’li yaşlarda tırmanma egzersizi sırasında kayalıktan düşüp felç olduktan sonra bile yapamayacaklarını değil, yapacaklarını düşündü.Yola kullanışlı bir tekerlikli sandalye keşfederek başladı, 1984’te Motion Design şirketini kurdu. Şimdi 80 üretim ve 800’den fazla pazarlama elemanıyla “başarılılar” sınıfındaki yerini koruyor.Sınırlı inançlar sınırlı insanlar oluşturur. Anahtar cümle, bu sınırlardan kurtulup değişik arayışlar içinde olabilmektedir. İhtimallere inancınız yüksekse, başarı yolunda olduğunuzu unutmayın.
  2.  

  3. Başarısızlık yoktur, sonuç önemlidir. Çok kişi başarısızlıktan korkmaya programlanmıştır. İnsan genelde bir sonuca ulaştığında kendini başarılı görür. Başarısızlıktan korkuyor musunuz? Öyleyse başarılı olmayı öğrenmeye ne dersiniz? İnsanların tecrübelerinden faydalanarak yaptığımız herşeyde başarılı olabiliriz.Başaracaklarına inananlar ortalama olmayı garantilerler. Başarısızlık büyük işler yapanların düşünmedikleri bir kavram belki de. Herhangi birini düşünün.21 yaşında işinde başarısız olmuş, 26’sında eşini kaybetmiş, 34’ünde kongre seçimlerini kaybettikten sonra 45’inde tekrar kongre seçimlerini kaybetmiş, bu kadarla da kalmayıp 47’sinde başkan yardımcısı seçimlerini kazanamamış, 45’inde senato seçimlerinde de başarılı olamamış.Ama en sonunda 52 yaşında ABD Başkanı seçilmiş. Herhangi biri olarak nitelendirdiğimiz bu kişi ABD başkanlarından Abraham Lincoln. O bu olayları başarısızlık diye değerlendirseydi sizce başarabilir miydi?
  4.  

  5. Ne olursa olsun sorumluluğu üstlenin. Büyük liderlerin, başaranların hepsi kendi başarı merdivenlerini kendileri kuracaklarına inanarak hareket ederler. Her zaman ve tekrar duyacağınız tek cümle “Ben sorumluyum ve gerekeni ben yapacağım!” sözüdür.Hayattaki bütün tecrübelerimizi gerek davranışlarımızla, gerekse düşüncelerimizle yönlendirdiğimize ve hepsinden ders alabileceğimize inanıyorum. Siz de buna inanıyorsanız, kendinizi olayların akışına bırakmışsınız demektir.Böylece siz bir amaç değil, araç oluyorsunuz. Sorumluluk almak, insanın gücünün ve olgunluğunun ölçüsü¬dür. Başarısızlığa inanmadan sonuçlara inanıyorsanız, sorumluluk almakla kaybedecek hiçbirşeyiniz yoktur.
  6.  

  7. Birşeyi hayata geçirebilmek için onu anlamış olmak gerekir. Birçok başarılı kişi başka bir ortak inanca sahip¬tir. En ince ayrıntıları bilmeleri gerektiği hissine kapılmadan temel konulara eğilirler.Güçlü insanlar incelendiğinde birçok konuda bilgi sahibi olmalarına rağmen işlerini en ince ayrıntısına kadar bilmedikleri görülmüştür. Başaranların hareket tarzlarını anlamak için onları izlemek gerekir, çünkü onlar bilgiye nasıl ulaşacaklarını bilirler.
  8.  

  9. En değerli ve büyük kaynak insandır. Mükemmele ulaşanlar genelde insanlara saygı ve sevgi beslerler. Amaçlarında, bütünleşme ve takım ruhu vardır. Yöneticisinden işçisine kadar herkesin aynı mekânda çalıştığı firmaları duymuşuzdur.Onların başarılarının sırrı, insanları kullanmak yerine onlara saygı duymalarında yatar. Birçok inanç gibi bu inanç da benimsenmesi zor, söylenmesi kolay olanlardandır. İşte, hayatta, ilişkilerinizde gemiyi rotasında tutmaya çalışan gemici gibi davranın. Bu düşünce bazı hareket şekilleri geliştirmemizi sağlar.
  10.  

  11. İşi tatile çevirmek gerek. Hiç sevmediği işte başarılı olmuş kişi tanıyor musunuz? Şüphesiz cevabınız “Hayır!” dır. Mark Twain ‘”Başarının sırrı, mesleğinizi tatile çevirmektir” diyor. Başaranların yaptıkları bu aslında. İşleri onları heyecanlandırır, canlandırır ve tabiî ki hayatlarını zenginleştirir.
  12.  

  13. Sorumluluk alın ve başarı elde edin. Herhangi bir daldaki başarılı kişileri incelerseniz onların en iyi, en zeki, en hızlı, en güçlü değil; çok sorumluluk alan kişiler olduklarını görürsünüz. Sorumluluk her alanda başarının destekleyicisi. Henri Ford der ki: “Hata değil, çare bulun!”